Vragen over wonen, werken en studeren in het buitenland

Heb je een vraag over werken, wonen of studeren in het buitenland? Of over overstappen naar VGZ? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

  • Als je weggaat uit Nederland kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. 3 dingen zijn hierin belangrijk:

    1. Hoe lang ga je weg of op reis?
    2. Waar ga je naartoe?
    3. Werk je ook tijdens je reis? En zo ja; hoe lang?

    Verblijf je korter dan 3 maanden in het buitenland? Of werk je nog wel in Nederland tijdens je verblijf in het buitenland? Dan kun je je zorgverzekering vaak houden. Bekijk hoe je bent verzekerd in het buitenland. En of het nodig is een aanvullende zorgverzekering af te sluiten in het buitenland.

    Ga je langer dan 3 maanden naar het buitenland om te wonen en werken? Helaas is het dan niet mogelijk je zorgverzekering aan te houden. Zorg dat je je zorgverzekering in Nederland op tijd hebt opgezegd. Dit doe je zo:
    • Meld je verhuizing bij VGZ.
    • Wij beëindigen je huidige zorgverzekering vanaf de datum dat je verhuist.

    Precies weten wat je moet regelen rondom je zorgverzekering voor je vertrekt naar het buitenland? Bekijk onze Buitenlandhulp.
  • Woon je in het buitenland? Dan kun je soms toch zorgtoeslag krijgen. Bekijk de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
  • Verhuis je naar een land waar Nederland een verdrag* mee heeft? Dan heb je recht op medische zorg in dat land. Je nieuwe woonland verrekent de zorgkosten met Nederland. Meer informatie hierover lees je op de website van het CAK.

    Verhuis je naar een land waar Nederland geen verdrag mee heeft gesloten en werk je niet meer in Nederland? Je Nederlandse zorgverzekering eindigt dan en je bent niet meer verzekerd voor de Wlz (Wet langdurige zorg). Sluit een nieuwe zorgverzekering af in je nieuwe woonland. Ook heb je geen recht meer op de Europese zorgpas (EHIC).

    *Verdragslanden zijn de landen waarmee afspraken heeft gemaakt voor medische zorg. Het gaat dan om EU/EER-landen en Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. En een aantal landen buiten de EU/EER.

  • Dit ligt eraan of de gezinsleden meeverhuizen. Als zij in Nederland blijven wonen, blijven ze verzekerd voor medische kosten in Nederland. Verhuizen ze korter dan 1 jaar mee naar het buitenland? Dan kunnen ze gebruikmaken van de EHIC. Let op dat de vergoedingen alleen gelden voor medische zorg die niet kan wachten tot terugkeer in Nederland. Als gezinsleden voor langer dan 1 jaar meeverhuizen, is het vaak nodig een verzekering in het woonland af te sluiten.
  • Verblijf je langer dan 3 maanden in het buitenland? Dan moet je vaak je Nederlandse zorgverzekering opzeggen.

    Ga je voor een langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een wereldreis? Dan ligt het aan de lengte van je reis of je je zorgverzekering kunt houden. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
  • Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan ben je verzekerd voor zorg. Met een Nederlandse zorgverzekering heb je werelddekking. Dit betekent dat vanuit je basisverzekering zorgkosten tijdens vakantie in het buitenland (of doorreis) worden vergoed. Overal ter wereld. Sommige kosten worden gedeeltelijk vergoed. Een aanvullende verzekering of reisverzekering kan dan nodig zijn.

    Meer over vergoedingen van zorg in het buitenland lees je hier:


  • Dit is een privéverzekering voor de zorg. Soms ook wel een zorgverzekering voor expats genoemd. Je kunt dit afsluiten als je (tijdelijk) buiten Nederland woont of reist. VGZ biedt dit niet. Meer informatie hierover lees je op NederlandWereldwijd.
  • Ja. Je vindt jouw EHIC en die van je medeverzekerden in de VGZ-app.
  • Heb je (tijdelijk) in het buitenland gewoond en verhuis je naar Nederland? Dan ben je verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Dat regel je eenvoudig online. Woon je in het buitenland, maar ga je in Nederland werken? Ook dan heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig. Het is belangrijk dat je dit binnen 4 maanden na de verhuizing in Nederland of binnen 4 maanden na de uitgiftedatum van je verblijfsvergunning regelt.
  • When you move to the Netherlands, you need to have Dutch health insurance. Do you live abroad, but will you be working in the Netherlands? In that case you also need Dutch health insurance. Read more about our health insurance on our English pages. You can switch the language of our website by clicking on 'English' at the top right corner of your screen.
  • Met een S2 (E112)-formulier kan een zorgverlener binnen de EU/EER de kosten (of een groot gedeelte van de kosten) van jouw behandeling rechtstreeks bij VGZ declareren. Hier lees je meer over de machtiging van zorg in het buitenland.
  • Met een S1-formulier (E106) schrijf je je in bij een verzekeraar in het land waar je woont. Zo krijg je naast de medisch zorg waarop je in Nederland recht hebt, ook medische zorg in je woonland. Je ontvangt het S1-formulier wanneer je je bij VGZ hebt aangemeld voor de zorgverzekering. Ben je al verzekerd bij VGZ en verhuis je naar het buitenland en blijf je in Nederland werken of ontvang je vanuit Nederland een WW of ZW-uitkering? Vraag dan een S1-formulier aan via de klantenservice.